Зошто секој сопственик на вебсајт треба Google Analytics

Ако не знаете што е Google Analytics, не го инсталира на вашиот сајт, или да го инсталира, но никогаш не се погледне во вашите податоци, тогаш овој напис е за вас. Иако е тешко за многу да се верува, се уште има веб-сајтови кои не се користи Google Analytics (или било која анализа, за тоа прашање) да се измери нивните сообраќај. Во овој напис, ние ќе треба да се погледне во Google Analytics од гледна точка на апсолутна почетници. Зошто ви е потребна, како да го добие, како да го користите, и околини за заедничките проблеми.

Зошто секој сопственик на вебсајт треба Google Analytics

Дали имате блог? Дали имате статични веб-сајт? Ако одговорот е да, дали се работи за лични или бизнис употреба, тогаш треба Google Analytics. Еве само неколку од многуте прашања во врска со вашиот веб-сајт кој може да се одговори со помош на Google Analytics.

 • Колку луѓе ја посетите мојата веб-страница?
 • Каде живеат моите посетители?
 • Дали ми е потребен мобилен-пријателски веб-страница?
 • Што веб-сајтови се испрати сообраќај кон мојот вебсајт?
 • Што маркетинг тактики привлекуваат најмногу сообраќај кон мојот вебсајт?
 • Кои страници на мојот веб-сајт се најпопуларните?
 • Колку посетители сум конвертира во води или клиенти?
 • Каде ми конвертирање на посетителите доаѓаат и одат на мојот вебсајт?
 • Како можам да се подобри брзината на мојот вебсајт?
 • Што блог содржина направи посетителите ми се допаѓа најмногу?

Има многу, многу други прашања кои Google Analytics може да одговори, но овие се оние кои се најважни за повеќето сопственици на вебсајт. Сега да ги погледнеме на тоа како можете да добиете на Google Анализа на вашиот сајт.

Како да инсталирате Google Analytics

Прво, треба да сметка на Google Analytics. Ако имате основно Google сметка која ќе се користи за други услуги, како Gmail, Google Drive, Google Calendar, Google или YouTube, тогаш треба да го поставите вашиот Google Analytics користење дека Google сметка. Или ќе треба да се создаде нов.

Ова треба да биде на сметка на Google планирате да го задржи засекогаш и дека само вие имате пристап до. Секогаш можете да се обезбеди пристап до вашите Google Analytics за други луѓе на патот, но вие не сакате некој друг да има целосна контрола над него.

Голем бакшиш: не дозволувајте вашите никого (вашиот веб дизајнер, веб програмер, веб домаќин, оптимизација за лице, итн) Креирајте ја вашата веб-сајтот на Google Analytics под своја сметка Google, па тие можат да "управуваат" тоа за вас. Ако и ова лице дел начини, тие ќе ги своите податоци на Google Analytics со нив, и ќе мора да почнете одново сите.

Поставување на вашиот профил и имот

Откако ќе имате сметка на Google, можете да одат на Google Analytics и кликнете на копчето Пријавете се во Google Analytics. тогаш ќе биде пречекан со три чекори мора да се земе да се постави Google Analytics.

Откако ќе кликнете на копчето Sign Up, ќе ги пополните информациите за вашиот вебсајт.

Google Analytics нуди хиерархии да се организира вашиот профил. Вие може да има до 100 сметки на Google Analytics под една сметка на Google. Може да имаат најмногу до 50 веб својства под еден профил во Google Analytics. Може да имаат најмногу до 25 пати во еден веб-сајт имот.

Еве неколку сценарија.

 • Сценарио 1: Ако имате еден сајт, ви треба само една сметка на Google Analytics со еден веб-сајт имот.
 • Сценарио 2: Доколку имате два веб-сајтови, како што се еден за вашиот бизнис и една за лична употреба, можеби ќе сакате да се создаде две сметки, именување на еден "123Business" и еден "лично". Тогаш ќе го поставите вашиот бизнис веб-страница под сметка 123Business и вашиот личен веб-сајт во вашата лична сметка.
 • Сценарио 3: Ако имаш неколку бизниси, но помалку од 50, и секоја од нив има еден веб-сајт, можеби ќе сакате да ги стави под бизнис профил. А потоа да има лична сметка за вашиот личен веб-сајтови.
 • Сценарио 4: Ако имаш неколку бизниси и секој од нив има голем број на веб-сајтови, за вкупно повеќе од 50 веб-сајтови, можеби ќе сакате да се стави секој бизнис под своја сметка, како што 123Business сметка, 124Business сметка, и така натаму.

Нема точни или погрешни начини да го поставите вашиот Google Analytics профил-тоа е само прашање на тоа како сакате да ги организирате вашите веб-сајтови. Секогаш можете да ги преименувате вашите сметки или својства по патот. Имајте на ум дека вие не може да се движи на имотот (веб) од една сметка на Google Analytics за друг, ќе треба да се постави нов имот под нова сметка и да ја изгубат историски податоци ќе се собираат од оригиналната сопственост.

За упатство апсолутно почетник, ние ќе да се претпостави имате еден сајт и треба само еден поглед (стандардно, сите податоци видите. На поставувањето ќе изгледа нешто како ова.

Под ова, ќе имаат можност да го конфигурирате каде што може да се дели со податоците на Google Analytics.

Се инсталира на вашиот СЛЕДЕЊЕ код

Откако ќе се заврши, ќе кликнете на копчето добие следење на проект. Ќе добиете известување на условите на Google Analytics, кои ќе мора да се согласи да. Тогаш ќе се добие кодот на вашиот Google Analytics.

Ова мора да биде инсталиран на секоја страница на вашиот сајт. Инсталацијата ќе зависи од тоа каков тип на веб страната имате. На пример, јас имате веб-сајт WordPress на мојот сопствен домен користење на Битие Рамковниот. Оваа рамка има специфична област за да додадете заглавјето и подножјето скрипти на мојот вебсајт.

Алтернативно, доколку имате WordPress на свој домен, можете да го користите Google Analytics од Yoast додаток за инсталација вашиот код лесно, без разлика што тема или рамка што ја користите.

Ако имате веб-сајт изградена со HTML датотеки, ќе додадете кодот за СЛЕДЕЊЕ пред </ head> ознака на секоја од вашите страници. Можете да го направите тоа со користење на програма уредувач на текст (како TextEdit за Mac или Notepad за Windows), а потоа качувањето на датотеки на вашиот веб-домаќин, со користење на FTP програма (како asFileZilla).

Ако имате Shopify е-трговија продавница, ќе одат на вашиот онлајн поставувања Store и ставете во вашиот СЛЕДЕЊЕ код каде е одреден.

Ако имате блог на Tumblr, ќе одат на вашиот блог, кликнете на копчето Уреди Тема во горниот десен агол на вашиот блог, а потоа внесете само проект на Google Analytics во вашите подесувања.

Како што можете да видите, инсталација на Google Анализа варира врз основа на платформа ја користите (систем за управување со содржини, веб-сајтот градител, e-Commerce софтвер, итн), темата што се користи, и приклучоци што ги користите. Вие треба да бидат способни да се најде лесно инструкции за инсталација на Google Анализа на било кој веб-сајт со правење на веб пребарувањето за вашата платформа + како да го инсталирате Google Analytics.

Поставување на цели

Откако ќе го инсталирате на вашиот СЛЕДЕЊЕ кодот на вашиот сајт, ќе сакате да го конфигурирате мал (но многу корисно) поставување на профилот на вашиот вебсајт на Google Analytics. Ова е вашата Цели амбиент. Можете да го најдете со кликнување на линкот за администрирање на врвот на Google Анализа и потоа кликнете на цели во рамките на вашиот вебсајт Види колона.

Цели ќе кажете на Google Analytics и кога ќе се случи на вашиот сајт. На пример, ако имате веб-сајт каде што можете да произведуваат води преку формуларот за контакт, ќе сакате да се најде (или создаде) благодарам страница која посетителите се стави крај на, откако тие ги доставиле своите контакт информации. Или, ако имате веб-сајт, каде што се продаваат производи, ќе сакате да се најде (или создади) конечна благодарам страница или потврда за посетителите да слета врз откако ќе ги заврши купувањето.


Време на мислењето: Март-02-2017
[contact-form-7 id="19"]
WhatsApp Online Chat !